Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

China: Developed of emerging?

China: Developed of emerging?

Niks bijzonders eigenlijk. Het Chinese staatspersbureau Caixin verspreidt vandaag dit lijstje met de winsten Q4 van de grootste beursbedrijven van het land.

Leuk. Interessant. Boeiend. Zijn er nog vragen? Nee, volgende blog graag. Of...?

Kijk nog eens goed. Wat mij opvalt is alsof ik naar de grootste fondsen uit de S&P 500 of MSCI World Index zit te kijken: vrijwel allemaal dotcoms en financials. En dat klopt niet. Want China is officieel een emerging en niet een developed market, ofwel een land en economie in ontwikkeling.

Dan verwacht u eerder industrie, exportbedrijven en andere lagere waarde ondernemingen als grootste concerns van een land. Met lagere waarde bedoel ik dat vernuft en technologie veel hoger wordt gewaardeerd op de beurs dan productie. Niets daarvan in Shanghai, Shenzhen en Hongkong. 

U ziet het, het zijn de Alibaba's, Baidu's, Tencents en de grote banken die domineren. Dat van die emerging en developed market beweer ik niet, maar niemand minder dan Morgan Stanley Capital International, beter bekend als MSCI. U weet wel, het huis van die beroemde landenindices anno 1969.


MSCI

Misschien is dat nog meer dan het Washington van president Donald Trump de grote opponent van Beijing. China had al jaren geleden officieel een developed market moeten zijn. Met alle gevolgen van dien, want daarmee zou het land investment grade voor professionele beleggers worden.

Dat is cruciaal, want dan komen de geldstromen van de grote investeerders pas echt los. In Nederland is dat zo'n 70%, meen ik. Zo lang MSCI Beijing trotseert - je moet maar durven! - blijft China met een particuliere boom & bust beurs zitten, ondanks dat die eigenlijk ontwikkelde markten zijn.

Kort door de bocht vindt MSCI dat China een te grote vinger in de pap heeft op de beurzen. Een dilemma voor de overheid, want enerzijds wil ze een echte markt worden, maar anderzijds durft ze ze beurs niet los te laten. Ze probeert het nu door bedrijven als Alibaba en Baidu terug te halen.

Touwtrekken dus. Blijft er nog een puntje over. In 1989, 2000 en 2008 waren Japanse banken, dotcoms en Amerikaanse en Europese financials collectief de grote fondsen ter wereld. We weten wat er op volgde. China ontwikkelt zich zeg maar tien keer zo snel dan het westen ooit deed.

Misschien dat we in één jaar tijd eerst een dotcombubbel kunnen doen en vervolgens een kredietcrisis. Als MSCI China dan nog geen ontwikkeld land vindt, houdt het echt op. Hier ziet u de Shanghai Composite versus de Wereldindex in euro's. Helaas, niet herbelegd, die data hebben we niet. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Joris Driepinter 27 maart 2018 19:35
    Als minarchist (libertariër) mag ik graag betogen dat er (nog) nergens op de aardkloot een echte vrije markt bestaat, helaas. Immers, alle markten worden hevig gereguleerd door overheden en die regulatie wordt ook nog eens bekostigd met afgeperst belastinggeld - met de Europese landbouwsubsidies als een van de meest beschamend communistische trekjes in onze eigen Europese "developed market". Desalniettemin vermoed ik dat een communistische Big Brother dictatuur als China voorlopig nog lang niet als "developed market" gezien gaat worden en al helemaal zolang China zich nog niet eens aan de WTO-regels kan houden...
  2. Met Effekt 27 maart 2018 21:15
    Beste Arend- Jan, ga eens naar een grote stad in China. Dan zul je merken dat ze met dotcoms verder zijn dan wij in Nederland. Je kunt met WeChat wallet of Alipay in winkels en restaurants betalen, treinkaartjes en vliegtickets kopen, fietsen huren, naar anderen geld overmaken enz. De interne markt is enorm groot en heeft geen last van “remmende voorsprong” (oude gevestige partijen, infrastructuur die innovatie tegen houden).
  3. Dikke Durk 27 maart 2018 23:53
    quote:

    Joris Driepinter schreef op 27 maart 2018 19:35:

    met de Europese landbouwsubsidies als een van de meest beschamend communistische trekjes in onze eigen Europese "developed market".
    Je zegt Europa, maar indien je bedoelt ook Nederland dat help ik je vlug uit de droom. De enige subsidies die hier nu nog zijn gaan op aan herdertjes op de hei of ze worden gegeven als aanvulling dan wel goedmakertje wegens een investering (vogelland, zonnepanelen) of schadepost (ganzenland e.d.).

    Er zijn ook subsidies voor weidemelk in Nederland, maar die worden betaald door de melkfabrieken (vaak boerencoöperaties) aan de leverende boeren en niet door een overheid! De leden die koeien minimaal zes maanden, elke dag minimaal een dagmaal (6 tot 12 uur) weiden, krijgen 1,50 per 100 kg melk extra (1,5 ct per liter melk). In de meeste gevallen gaat het hier om boeren die koeien van maart tot november zowel overdag als 's nacht weiden (is twee malen = 2x 6-12 uur). Dit wordt betaald door de leden van de fabriek die de koeien altijd binnen houden, of in ieder geval niet zo vaak buiten doen. Even in verhouding: de gangbare melkprijs over de afgelopen 10 jaar fluctueert tussen de 20 tot 40 ct per kilo melk van gemiddeld vet- en eiwitgehalte. dus een veeboer die koeien weidt beurt 21,5 tot 41,5 ct per kilo melk.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links