Direct naar artikelinhoud

Nederland kijkt mee bij onderzoek moord journaliste op Malta

Nederland gaat op Malta meekijken bij een onafhankelijk onderzoek naar de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia in 2017. Zij stelde corruptie door de overheid in de kleine EU-lidstaat aan de kaak. 

Een demonstrant houdt een foto vast van de vermoorde journaliste.Beeld AFP

Nederland stuurt in toerbeurt met in ieder geval Duitsland een waarnemer, aldus premier Mark Rutte. Het onderzoek moet onder meer vaststellen of de autoriteiten wisten of konden weten dat het leven van de journaliste in gevaar was. 

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich grote zorgen maakt over de gang van zaken op Malta, is blij dat Nederland gaat meehelpen: “Het is een duidelijk signaal.” Via de organisatie Raad van Europa drong hij op een onafhankelijk onderzoek aan. Volgens het Kamerlid stelde de regering van Malta eerst een partijdig en zeer beperkt onderzoek voor. “Na internationale druk werd dat beter.” 

Caruana Galizia schreef op haar eigen blog over corrupte politici en belastingontduikers op Malta. De journaliste werd met een autobom voor haar huis vermoord. De kroongetuige in de zaak beweert dat de rechterhand van de Maltese premier het meesterbrein was achter de moord. 

Omtzigt benadrukt het belang dat de problemen op Malta worden opgelost omdat er anders een ‘gat’ voor corrupte banken en louche paspoorthandelaren in de EU blijft bestaan.