Șefa ASSMB, pusă sub control judiciar de DNA pentru mită: "Probabil o să ajung un fel de Navalnîi al Bucureștiului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana Sivache, șefa Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), și Ioan-Bogdan Furtună, managerul interimar al Spitalului Colțea, au fost puși sub control judiciar de DNA pentru luare, respectiv dare de mită.

Oana Sivache a fost pusă sub control judiciar de DNA. Foto: Inquam Photos
Oana Sivache a fost pusă sub control judiciar de DNA. Foto: Inquam Photos

"În perioada 01.07.2023 - 27.02.2024, inculpata Sivache Gabriela-Oana, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la inculpatul Furtună Ioan-Bogdan foloase necuvenite ce ar fi constat în achitarea contravalorii chiriei lunare și a facturilor de utilități, în cuantum de 39.295 lei, pentru un imobil din București pe care șefa A.S.S.M.B. l-ar fi ocupat împreună cu familia. În schimbul obținerii acelor foloase, inculpata Sivache Gabriela-Oana ar fi făcut demersuri pentru ca inculpatul Furtună Ioan-Bogdan să fie numit manager interimar al Spitalului Clinic Colțea, începând cu data de 04.11.2022", transmite DNA.

Cei doi au fost informați de măsurile care îi vizează, mai spun procurorii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

- să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanța de judecată)

- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar

- să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit faptele

"Inculpaților Sivache Gabriela-Oana și Furtună Ioan-Bogdan li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", informează DNA.

Sivache: Niciodată nu am luat șpagă 

"S-au făcut nişte sesizări şi este normal să se facă verificări. Niciodată nu am luat şpagă, nu am cerut, nu am dat un leu. (...) Eu am vorbit de fiecare dată cu presa, ştiţi că sunt foarte deschisă, mă bucur că există acest interes, vreau să se facă curăţenie, vreau să se facă dreptate şi aştept să vedem organele de cercetare penală ce au de spus. (...) Toate numirile de manageri de fapt au fost prelungiri. Nu s-a schimbat niciun manager, numirea este făcută de către Primăria Generală, noi am respectat legislaţia şi procedura, mai departe să stabilească organele de cercetare penală", a declarat Oana Sivache, la ieșirea de la DNA, potrivit Agerpres.

"Navalnîi al Bucureștiului"

Oana Sivache este denunțător în cazul fostului director adjunct al ASSMB, Cristian Plută, si el cercetat penal.

Întrebată de jurnalişti dacă regretă că l-a denunţat la DNA pe Cristian Plută, Sivache a răspuns: "Nu. Ar trebui să îmi fie frică, ştiu, mafia nu iartă, probabil o să ajung un fel de Navalnîi al Bucureştiului, dar asta este, mergem înainte, nu îmi este teamă. (...) Există o mafie în spitalele bucureştene. Toată lumea ştia, nu s-a întâmplat anul trecut. Toţi ştiau, dar iată că nimeni nu are curaj, şi dacă are curaj, se întâmplă să se facă alte denunţuri şi durează până când o să se stabilească dacă ele sunt justificate sau nu".

Oana Sivache este considerată a fi o apropiată a fostului ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu. Pe 12 decembrie 2023, procurorii au făcut  percheziţii la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi la spitalele "Colţea" şi "Sf. Luca" din Capitală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite