Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Man åtalas för mord på gravid flickvän

En 21-årig man åtalas för mordet på en kvinna i 20-årsåldern i Örebro i april i fjol, uppger Åklagarmyndigheten.

Kvinnan hittades död i sin lägenhet. Den åtalade mannen hade en relation med kvinnan vid tillfället, och hon var också gravid med deras gemensamma barn.

”Jag menar att mordet har skett i en hederskontext eftersom mannen ville bevara eller återupprätta sin och sin familjs heder genom att döda kvinnan som bar hans barn”, säger statsåklagare Elisabeth Anderson i ett pressmeddelande.

Mannen har varit häktad sedan maj i fjol. Han förnekar brott.

Senaste nyheterna

Gasexplosion i minibuss – försvaret kallas in

En gasbehållare i en parkerad biogasbuss har exploderat i Nybro under söndagen, rapporterar Barometern. Anledningen till explosionen är ännu okänd.

Det finns inga uppgifter om några personskador.

Enligt räddningstjänsten har ingen större brand ha uppstått, men det finns risk för ytterligare explosioner i närliggande tankar. För att bistå räddningstjänsten med att säkra de andra tankarna har Försvarsmakten kallats in.

Som en säkerhetsåtgärd tar Länstrafiken 50 fordon av liknande modell ur drift med omedelbar verkan, skriver region Kalmar i ett pressmeddelande. Det innebär stor påverkan på bland annat färdtjänst, sjukresor och viss skolskjuts under måndagen.

Storbrand vid äventyrsland i Halmstad – kraftig rökutveckling

Det brinner okontrollerat i en restaurang intill ett nedlagt äventyrsland i Halmstad. Branden är fullt utvecklad med stor spridningsrisk till närliggande byggnader – såväl bostadshus som tomma byggnader, rapporterar SVT Halland.

Ett 15-tal enheter var på plats vid 21.30 och fler kommer att skickas ut.

– Någon form av gasflaskor har funnits inne i lokalen som har börjat smälla. Det påverkar räddningsarbetet då vi måste arbeta i skydd från smällarna och det kraftiga gnistregn som kommer från branden, säger Thomas Andersson, vakthavande befäl på räddningstjänsten till Hallandsposten.

Inga personer tros ha befunnit sig i byggnaden.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har utfärdats. Personer i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Minst tre personer döda i tornado i USA

I Oklahoma har minst tre personer, varav ett spädbarn, dött i en tornado under natten till söndagen, rapporterar CNN.

Flera stormar, kraftigt regn och stora hagel väntas dra in över Missouri och vidare mot Texas under dagen.

Bil i vattnet i Norrtälje – två döda

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett äldre par har omkommit efter att en bil kört av en färja och hamnat i vattnet i Furusund i Norrtälje kommun, bekräftar polisen.

De omkomna är en man och en kvinna i 75-årsåldern. Anhöriga underrättades under kvällen.

– Det rör sig om en man och hustru, säger Stockholmpolisens presstalesperson Mats Eriksson.

En anmälan har upprättats om vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Läs mer här.

Listeria hittad i norsk lax – igen

Foto: Terje Bendiksby/TT

Listeriabakterien har återigen hittats hos en norsk laxproducent i Trøndelag, bekräftar norska motsvarigheten till Livsmedelsverket.

Under ett listeriautbrott 2022–2023 dog sju svenskar i nära anslutning till att ha blivit smittade. Lax från producenten Lerøy Midt misstänktes ligga bakom utbrottet.

Totalt insjuknade 19 svenskar med samma variant av listeria under september 2022 fram till augusti 2023, enligt Folkhälsomyndigheten.

Lerøy Midt hävdar att det inte är säkert att smittan i Sverige kom från dem, då den aktuella typen av listeria är vanlig inom laxindustrin.

Buss exploderade i Nybro

En parkerad biogasbus har exploderat i Madesjö i Nybro kommun på söndagseftermiddagen. Inga personskador har rapporterats.

Räddningstjänst och polis befinner sig på platsen, som har spärrats av eftersom det kan finnas risk för nya explosioner.

Musk till Kina – möte om självkörande bilar

Teslas vd Elon Musk anlände under söndagen till Kina för att diskutera självkörande bilar. Under besöket träffade miljardären Kinas premiärminister, som lovade att landets bilmarknad alltid kommer vara öppen för utlandsfinansierade företag.

Enligt kinesisk statsmedia hade Musk även ett möte med Kinas råd för främjande av internationell handel, ”för att diskutera nästa steg i samarbete och andra ämnen”.

Det är Musks andra besök i landet – som är världens största elbilsmarknad – under knappt ett år. Besöket i Kina sammanfaller med priskriget mellan företag som försöker ta sig fram på den konkurrensutsatta elbilsmarknaden. Enligt rapporter ska Musks resa vara vigd åt möten med kinesiska tjänstemän om möjligheten att ta Teslas självkörande teknik (FSD) till den lokala marknaden.

Släktingar misstänks i bedrägerihärva efter springnota

En bedrägerihärva har nystats upp efter den uppmärksammade springnotan på över 80 000 kronor på en Malmörestaurang i december.

Fyra personer – två män och två kvinnor – sitter häktade misstänkta för brott. Till Expressen säger åklagaren Henrik Nordquist att de utgör kärnan i en släktkonstellation som ägnat sig om omfattande fakturabedrägerier. Personerna misstänks ha lurat företag på omkring en miljon kronor. Beloppen varierar mellan 13 000 och 250 000 kronor.

– Jag tror fortfarande att det finns ett stort mörkertal, och att man har haft detta som business så att säga, säger Henrik Nordquist till tidningen.

Fler personer har delgivits misstanke om brott i ärendet.

Brand i grillkiosk i Örebro

Kraftig rök sprids från en brand i en grillkiosk i närheten av Behrn arena på Öster i Örebro.

Polisen har spärrat av ett område runt platsen. Trafiken har stoppats på Restalundsvägen.

”Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, lyder meddelandet.

En förundersökning om grov mordbrand har inletts.

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdades inledningsvis, men återkallades vid 16-tiden, skriver SVT Nyheter Örebro.

TT/DN

Utredning om dödsolyckan i Örebro läggs ner

Tre unga personer omkom när de blev påkörda av ett godståg på Södra Station i Örebro i slutet av februari i år. Nu har polisen lagt ner förundersökningen, skriver P4 Örebro.

Olyckan inträffade då de tre personerna passerade en övergång på stationen utan att uppmärksamma att det kom ett godståg. Polisen har bland annat genomfört förhör med lokföraren och undersökt övervakningskameror som ska ha fångat händelseförloppet på film. Men det finns ingen som är misstänkt för brott.

Polisförbundet uppmärksammar DN:s granskning

DN avslöjar i dag att kriminella gäng skaffar infiltratörer inom polisen – med sexuella relationer.

Publiceringen uppmärksammas av Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow som skriver på X att det är en viktig granskning.

”Dessa personer utgör ett hot mot både det allmänna och kollegorna”, skriver Katharina von Sydow.

Amanda Lind nytt kvinnligt språkrör för MP

Foto: Nicklas Thegerström

Den tidigare kulturministern Amanda Lind har valts till nytt kvinnligt språkrör för Miljöpartiet. Hon tar över efter Märta Stenevi och kommer att leda partiet tillsammans med Daniel Helldén.

– Jag är så oerhört glad, stolt och hedrad att nu få kalla mig ert språkrör, säger Amanda Lind.

– Vi ska visa att det finns en framtid där värden som solidaritet, gemenskap och jämlikhet är inbäddat i själva samhällets hjärta.

Läs mer här.

Kvinna död på Hisingen – mord utreds

Personen som hittades död i en lägenhet på Hisingen på lördagen är en kvinna i 40-årsåldern, meddelar polisen. Händelsen rubriceras som mord.

Man död i traktorolycka

En man i 70-årsåldern dog när han voltade med en traktor utanför Skövde, uppger polisen.

Polisen fick in larmet vid tiotiden på lördagsförmiddagen. Händelsen inträffade ute i terrängen. Enligt polisen handlade det om någon slags tävlings- eller racingtraktor. Andreas Olofsson, stationsbefäl vid polisen i Skövde, sade i lördags till P4 Skaraborg att mannen provkörde fordonet ”varpå den går omkull och slungas runt”.

Två döda kroppar hittade i dansk sjö

Två personer har hittats döda i Esrum Sø, Danmarks näst största sjö belägen norr om Köpenhamn.

Räddningstjänst larmades sedan en privatperson på lördagen sett ben sticka upp ur sjön. När liket bärgats hittade sedan dykare ännu en död person i vattnet.

De döda kropparna har ännu inte identifierats. Omständigheterna är oklara, men enligt polis tyder hittills inget på brott. Polisen uppger att de kan ha legat i vattnet i över en vecka.

Man anhållen för mordförsök i Malmö

En man i 40-årsåldern har under natten anhållits för att ha stickskadat en person  i Malmö på lördagen, meddelar polisregion Syd. Offret, en man i 25-årsåldern, fick livshotande skador och hans tillstånd beskrivs i nuläget som stabilt, men fortsatt kritiskt.

Händelsen inträffade utomhus på Bergsgatan i centrala Malmö på lördagsmorgonen. Den misstänkte kunde frihetsberövas senare på kvällen för försök till mord.

Hundar på rymmen bet ihjäl höns och ankor

Två hundar på rymmen tog sig natten till söndagen in i en inhängnad för höns och ankor i Kungsäter, i Varberg, skriver polisen på sin hemsida.

– Ett 20-tal höns och ankor kan ha bitits ihjäl, det var en hemsk syn, säger fågelägaren Stefan Heland Silander vars fru upptäckte vad som hänt efter att familjens egen hund börjat skälla.

– Min fru gick ut för att titta – hon bara skrek rakt ut när hon såg vad som hänt, berättar Stefan Heland Silander.

Polis tillkallades. De kunde snabbt hitta hundägaren eftersom hundarna var chippade. Hundarna hade grävt sig ut ur den hundgård de vistades i och sedan tagit sig in i hönsgården på samma sätt.

– Några fåglar har överlevt, andra har rymt. Det känns förstås sorgligt, konstaterar Stefan Heland Silander.

Hundarna lämnades tillbaka till ägaren som nu misstänks nu för brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter.

Läs mer och se bilder

Stor ökning av abortresor i USA

Närmare 92 000 kvinnor reste över över delstatsgränser för att göra abort i USA det senaste halvåret. Det är en fördubbling under samma tidsperiod sedan 2020, skriver Sveriges radio. Siffrorna som är framtagna av forskningsinstitutet för sexuella rättigheter Guttmacher Institute. Abortfrågan är omdebatterad i USA och i vissa delstater är det förbjudet att såväl göra en abort som att åka utanför delstatsgränsen för att utföra en. President Biden har därför utfärdat en integritetsregel för att skydda hälsodata för kvinnor som gör så kallade abortresor, skriver Sveriges radio.

Berusad man körde på kvinna med bil

Strax innan halv två natten mot söndagen körde en berusad man på en kvinna med en bil i Kramfors. Mannen och kvinnan har tidigare haft en relation.

Kvinnan fördes vaken och talbar till sjukhus, skriver polisen på sin hemsida.

Mannen lämnade platsen i bil, men polisen lyckades gripa honom strax därpå.

Mannen är nu misstänkt för rattfylleri, grov olovlig körning, grov smitning från trafikolycka, grov misshandel samt barnfridsbrott.

60-årig man död i mc-olycka

Man i 60-årsåldern har omkommit efter en motorcykelolycka i Sandviken, skriver polisen på sin hemsida. Olyckan inträffade vid 01-tiden på natten mot söndagen, i centrala Sandviken.

Mannen fördes med ambulans till sjukhus där han avled av sina skador.

Anhöriga är underrättade.

Motorcykeln har tagits i beslag och polis ska utreda orsaken till olyckan.

Två ryska journalister fängslade

Sergej Karelin,  journalist. /Foto: AP

Två ryska journalister – Konstantin Gabov och Sergej Karelin – har gripits och anklagas nu för ”extremism” efter att ha arbetat för en stiftelse som grundats av den avlidne ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj för att motverka korruption.

De sitter nu häktade i Ryssland, i väntan på utredning och rättegång, rapporterar AP. Journalisterna nekar till anklagelserna som betraktas som ännu en del  i Putins uttalade strategi att slå hårt mot ”oliktänkande”.

Enligt ryska domstolar riskerar de minst två års fängelse och högst sex års fängelse för påstådd ”medverkan i en extremistisk organisation”.

Gabov greps i Moskva och har bland annat arbetat för Reuters. Karelin, greps  i Murmanskregionen i norra Ryssland och har arbetat för AP och tyska Deutsche Welle.

Flera journalister som anklagats för att ha arbetat för Navalnyj har tidigare gripits – bland annat Evan Gershkovich, en 32-årig amerikansk reporter för Wall Street Journal. Han väntar på rättegång för spioneri i Moskvas ökända Lefortovo-fängelse.

Läs mer här.

Man skjuten på snabbmatsrestaurang i Oslo

En man har skadats allvarligt efter att ha blivit skjuten inne på en snabbmatsrestaurang i centrala Oslo natten till söndag.

– Mannen blev omhändertagen på plats av vårdpersonal och har förts till sjukhus. Han betecknas som allvarligt skadad, säger Monica Engebretsen vid Oslopolisen till NTB.

Larmet kom strax efter klockan 03 då flera personer hörde av sig om att de hört skottlossning i området. Ingen är gripen i ärendet.

Polisen misstänker att den skadade mannen, som var vid medvetande när vårdpersonalen anlände, inte valdes ut slumpmässigt.

Lada vid Drottningholm övertänd

En lada står sedan 05.15-tiden på söndagsmorgonen i full brand i närheten av Drottningholms golfklubb på Lovön, Ekerö.

– Branden var fullt utvecklad när ni kom till platsen och vi har beslutat att den ska få brinna ner under kontrollerade former, säger Anders Sessler, vakthavande befäl på Södertörns brandförsvar.

Ladan, som är 30 gånger 15 meter stor,  var full av prylar som skulle säljas på loppis.

– Vi är glada att varken djur eller människor kommit till skada, noterar Anders Sessler.

Risken för spridning bedöms som minimal. Brandförsvaret kommer att vara på plats under stora delar av dagen.

Harvey Weinstein förd till sjukhus

Foto: Johannes Eisele/TT.

Den tidigare filmproducenten Harvey Weinstein ligger på sjukhus i New York efter att han under fredagen flyttats till ett fängelse i staden, rapporterar Sky News.

– De undersökte honom och skickade honom till sjukhuset. Det verkar som om han behöver mycket fysisk hjälp, han har många problem. De gör alla möjliga slags undersökningar. Han är något av ett vrak hälsomässigt, säger hans advokat Arthur Aidala.

Nyheten om hans hälsotillstånd kommer bara dagar efter att en av hans domar för våldtäkt upphävdes.

Läs mer här.

FN uttrycker djup oro över stundande attack i Darfur

FN:s säkerhetsråd uttrycker ”djup oro” för en nära förestående offensiv av Rapid Support Forces (RSF) mot staden al-Fashir i norra Sudan, rapporterar Reuters.

Al-Fashir är den sista större staden i västra Darfurregionen som inte kontrolleras av RSF.

I ett år har ett krig mellan den sudanesiska armén och paramilitära RSF pågått i Sudan, vilket har orsakat världens största flyktingkris.

Höga FN-tjänstemän varnade säkerhetsrådet förra veckan för att omkring 800 000 människor i al-Fashir befann sig i ”extrem och omedelbar fara” när det eskalerande våldet framskrider.

Expert: Sjukhus bland de främsta målen för cyberattacker

Sjukhus är ett av de främsta målen för hackerattacker, enligt Natos kunskapscenter för cyberförsvar i Tallinn, rapporterar Ekot.

– Sjukhus är vanligtvis ganska försvarslösa, de har investerat i utrustning och mediciner samtidigt som datasystemen är väldigt ålderdomliga och lätta att hacka, säger Natocentrets ledare Mart Noorma.

Cyberattacker mot sjukhus kan ske inför val i försök att skapa misstro mot regeringar och att samhället fungerar, varnar Natocentrets experter. Därför är vaksamheten i Europa särskilt stor inför EU-valet i juni.

Irak: 15 års fängelse för samkönat sex

Iraks parlament har godkänt en lagändring som kriminaliserar samkönade relationer. Straffet kan bli mellan tio och femton års fängelse.

Att främja samkönade relationer bestraffas med minst sju års fängelse, och för män som med ”avsikt” utger sig för att vara kvinnor är straffet mellan ett och tre års fängelse. Transpersoner kan dömas i upp till tre års fängelse, enligt lagändringen som baseras på en lag mot prostitution från 1988.

– Lagändringen angående hbtq-rättigheter är ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter och innebär att irakier, som redan i dag är förföljda, riskerar livet, säger Razaw Salihy på Amnesty International.

Polis påkörd i centrala Göteborg – sköt mot fordonet

En polis blev på lördagskvällen påkörd i centrala Göteborg, sedan en förare smitit från en kontroll. Efter påkörningen öppnade polisen eld mot fordonet, skriver GP.

– Det har varit ett kortare förföljande och vi har skjutit mot det här fordonet, säger Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till tidningen.

Fordonet stannade efter skottlossningen och två män i 25-årsåldern kunde gripas misstänkta för mordförsök, narkotikabrott och grov vårdslöshet i trafik.

Polisen har inte skadats i samband med händelsen. Inte heller de gripna männen.

Britney Spears har nått en uppgörelse med sin far

Foto: AP

Den amerikanska popartisten Britney Spears har nått en uppgörelse med sin far Jamie Spears, som sätter definitiv punkt för hans förmyndarskap. Parternas advokater vill dock inte avslöja innehållet, rapporterar CNN.

Det är nu över två år sedan som en domstol beordrade att det 13-åriga förmyndarskapet, som innebar att fadern hade full kontroll över sångerskans ekonomi och hälsobeslut, skulle upphöra. Men den juridiska tvisten mellan parterna har fortsatt ända fram till nu.

Kritik mot Åkessons ”övre gräns” för Ukrainastöd

Foto: Christine Olsson/TT

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger till Göteborgs-Posten att Sveriges stöd till Ukraina måste ”vägas mot inhemska behov”.

– Risken finns ju att den dagen som det finns ett vapenstillestånd eller en fredsuppgörelse eller vad man nu når fram till i Ukraina, att Putin ska blicka åt andra håll. Så ju mer vi kan pumpa in och ta fighten där, desto mer tid köper vi oss här. Men det är klart att det finns en övre gräns.

Att ens tala om en övre gräns skickar farliga signaler och spelar Rysslands president Vladimir Putin i händerna, säger oppositionsledaren Magdalena Andersson (S).

– Här måste Ulf Kristersson tydligt markera och ta avstånd. Han måste berätta hur han ska säkerställa att det här inte ska bli regeringens politik.

Läs mer här.

Kokain hittat bland bananer i tyska mataffärer

Medarbetare på flera Lidl-butiker i Brandenburg och Berlin i Tyskland har hittat uppemot 100 kilo kokain, gömt i banankartonger.

Narkotikan hittades i torsdags morse, när varorna packades ur, rapporterar den tyska tidningen BZ.

En stor polisinsats ryckte ut för att bevaka butikerna och narkotikan. Minst fyra Lidl-butiker i Brandenburg och sju i Berlin har drabbats. Mellan 20 och 100 kilo kokain har hittats i varje butik.

Polisen i Brandenburg har nu beslagtagit kokainet, bekräftar polisens talesperson.

Soldater döda i explosion i Kambodja

En kraftig explosion vid en militärbas i Kambodja skedde på lördagen, enligt premiärminister Hun Manet. De preliminära rapporterna talade om minst 20 soldater som dödats i explosionen vid ett ammunitionslager i västra delen av landet.

Explosionen orsakade omfattande skador och kraftig rökutveckling i militärområdet i Kampong Speuprovinsen.

Orsaken till explosionen var inte känd, enligt premiärministern.

Hun Manet hade precis stigit i de militära graderna och utnämnts till fyrstjärnig general när han utsågs att efterträda sin pappa Hun Sen som premiärminister. Under Hun Sens ledarskap har Kambodja styrts med allt mer auktoritära metoder.

Italien vill sätta slutdatum för G7-ländernas användning av kol

Vid helgens G7-möte i Rom vill Italien övertala övriga länder – USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kanada och Japan – att sätta ett gemensamt måldatum för avvecklingen av kol i kraftproduktion, uppger italienska diplomatiska källor till Reuters.

En överenskommelse om ett slutdatum skulle vara ett steg i den riktning som beslutades vid FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai förra året – att röra sig bort från fossila bränslen, av vilka kol är det mest förorenande.

Tyskland motsätter sig Italiens ansträngningar, säger källorna. Men det pågår förhandlingar för att hitta en kompromiss inför mötet mellan G7-ländernas energiministrar i Turin som börjar på söndag.

Stor polisinsats på Hisingen – en person hittad död

Foto: William Holberg.

En stor polisinsats pågår på Hisingen i Göteborg efter att en person har hittats död. Utredningen är i ett inledande skede och en brottsrubricering har inte satts.

– Vi kan i nuläget inte säga om det rör sig om ett brott, säger Caroline Karlsson, presstalesperson vid polisen.

Kvinna avliden – hittades i vattnet

En kvinna i 60-årsåldern har avlidit efter att ha hittats i vattnet i Kristianstad, uppger polisen. Larmet kom vid halv nio på lördagsmorgonen.

Vi fick in samtal om att man anträffat en person ute i kanalen, säger polisens presstalesperson Sara Andersson till TV4 Nyheterna.

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Man stickskadad i Malmö – livshotande

Polisen fick under lördagsmorgonen in samtal om att en man i 25-åldern har skadats utomhus i centrala Malmö. Skadorna bedöms vara livshotande, enligt Region Skåne.

– Han har skadats med ett vasst tillhygge, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen.

Ingen person är gripen.

Platsen är avspärrad så att polisens tekniker kan arbeta ostört. Händelsen utreds som mordförsök.

Tiktok-stjärna ihjälskjuten i Bagdad

Den irakiska influeraren Om Fahad hittades ihjälskjuten utanför sig hem i Bagdad, uppger BBC. Uppgifterna bekräftas av irakiska inrikesdepartement som säger i ett uttalande att en kvinna som är ”känd på på sociala medier” har mördats av ”okända gärningspersoner”.

Inhemska medier rapporterar att Om Fahad, vars riktiga namn var Ghufran Sawadi, sköts av en person på en motorcykel när hon satt i en bil. En irakisk säkerhetskälla säger till AFP att den misstänkta gärningspersonen ska ha låtsats genomföra en matleverans.

Om Fahad hade en stor följarskara på Tiktok där hon ofta dansade till popmusik eller publicerade klipp från sin vardag. Förra året dömdes hon till sex månaders fängelse eftersom domstolen ansåg att hennes videor var ”omoraliska.”

Inrikesdepartementet uppger att man har tillsatt ett ”specialteam” för att utreda mordet.

Tankfartyg attackerat i Röda havet

Ett tankfartyg skadades efter att ha angripits av minst två robotar utanför Jemens kust på fredagen, uppger UKMTO, en tjänst som drivs av den brittiska flottan.

Tankfartyget var på väg från ryska Primorsk till Vadinar i Indien, enligt säkerhetsföretaget Ambrey.

Några timmar efter att det inträffat tog Huthirörelsen via en talesperson på sig ansvaret för angreppet. De Iranstödda huthierna i Jemen har sedan november attackerat fartyg i området i uttalat syfte att stoppa Israels krig mot Hamas.

16-åring ville dö som martyr under OS – gripen

Fransk polis har gripit en 16-åring som på sociala medier deklarerat att han hade för avsikt att bli martyr under sommar-OS i Paris, som drar igång den 26 juli.

Hans plan var att spränga sig själv i luften med ett bombbälte. I samband med att han greps i sitt hem i Marigner, Haute- Savoie tog mängder med dokument i beslag som polisen bedömer vara IS-propaganda.

– Jag tror vi behöver vara väldigt uppmärksamma, det här kan hända var som helst. Många unga i dag är förvirrade och lätta offer för den som vill rekrytera dem att utföra den här typen av uppdrag, säger borgmästaren i staden Christophe Pery till den franska tv-kanalen BFMTV.

Lastbilssläp blockerar  E4:an vid Tönnebro

Ett lastbilssläp har vält på E4:an i jämnhöjd med Tönnebro, i Gävleborgs län. Släpet ligger över båda körfälten i norrgående riktning och blockerar all trafik.

– Det är fläckvis halt på platsen, konstaterar  Jimmy Andersson, ledningsbefäl på räddningstjänsten i Hälsingland.

Det är oklart hur lång tid bärgningsarbetet kommer att ta,  polis och Trafikverket finns på plats för att bistå räddningstjänsten.

Ingen person har skadats i samband med olyckan. Köbildningen var stor på morgonen och Trafikverkets preliminära prognos är att framkomligheten blir normal vid klockan 13.

Huthirörelsen: Har skjutit ned amerikansk drönare

Den jemenitiska Huthirörelsens militära talesperson Yahya Sarea uppger att gruppen har skjutit ned en amerikansk drönare på jeminitiskt luftrum i Saada-provinsen, skriver Reuters.

Biden: Redo att debattera med Trump

Foto: Susan Walsh/AP

USA:s president Joe Biden säger sig vara beredd att debattera med Republikanernas troliga presidentkandidat Donald Trump. Bidens utspel gjordes i en intervju med den kontroversielle radioprogramledaren Howard Stern.

– Jag ställer gärna upp att debattera med honom. Det gör jag, någonstans, jag vet inte när, sade Biden.

Donald Trump svarade omedelbart på Bidens inbjudan på fredagen:

”Var som helst, när som helst”, skrev Trump på sociala medier.

Fyra döda i attack mot gasanläggning i Irak

Fyra arbetare från Jemen har dödats i en drönarattack mot en emiratisk gasanläggning i irakiska Kurdistan, enligt myndigheterna.

Gasanläggningen fick stora skador som kommer att orsaka avbrott i energiförsörjningen, uppger den regionala regeringens talesperson Peshawa Hawramani.

Regeringen i Bagdad uppmanas att ”hitta förövarna bakom detta terrordåd”.

Polisen sköt varningsskott vid gripande

Polisen har avlossat ett skott i samband med ett gripande i Södertälje på fredagen.

En person larmade polisen efter att ha sett flera personer utanför sin bostad med vapenliknande föremål. När polisen väl kommer till platsen är personerna kvar i området.

– Då bedömer polisen att man behöver skjuta ett varningsskott för att få kontroll på situationen, säger Rebecca Landberg, presstalesperson för polisregion Stockholm.

Vad som föranledde situationen kan Rebecca Landberg inte svara på.

Två unga män har gripits och man har gjort fynd på platsen.

En förundersökning rörande grovt vapenbrott är upprättad.

Ingen person är skadad.

Finländsk politiker misstänks för skjutning

En riksdagsledamot för Sannfinländarna i Finland misstänks för grov misshandel och vapenbrott efter en skottlossning i Helsingfors.

Sannfinländarnas partisekreterare Harri Vuorenpää bekräftar för finländska medier att mannen, som är i 50-årsåldern, antas ha varit inblandad i en skottlossning i huvudstaden natten till fredag.

”Det är mycket oklart vad som hänt”, skriver Vuorenpää på X.

Skottlossningen ska ha inträffat när den misstänkte mannen och en annan riksdagsledamot lämnade en nattklubb i Helsingfors, skriver Seiska som först rapporterade om händelsen. Mannen är polis till yrket.

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra kallar det inträffade ”mycket allvarligt”, skriver nyhetsbyrån STT.

Kinberg Batra beslutade om vännens lön

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra satte själv lönen på 88 000 kronor i månaden när hennes nära vän anställdes som planeringschef på länsstyrelsen. Det framgår i interna mejl som Aftonbladet tagit del av. Mejlen ingår också i Justitieombudsmannens utredning av Kinberg Batra.

– Det är ett uppenbart brott mot jävsreglerna, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till tidningen.

Länsstyrelsens kommunikationschef bekräftar att det var Kinberg Batra som beslutade om lönen. Landshövdingen själv avböjer att kommentera agerandet.

JO utreder sedan tidigare flera av Kinberg Batras anställningar.

MKB spanar på hyresgäster under Eurovision

Den största hyresvärden i Malmö, kommunala MKB, letar aktivt efter hyresgäster som annonserar ut sin lägenhet under Eurovision Song Contest, rapporterar Sydsvenskan.

– Man får inte hyra ut under Eurovision. Man får inte använda sin lägenhet som hotellverksamhet. Korttidsuthyrning är inte okej. Sedan är det också allvarligt att ta ut en överhyra, det är absolut förbjudet, säger Eva Rosengren på MKB till tidningen.

Under Eurovision i maj hyr tusentals personer ut sina hus eller lägenheter, ofta till höga priser. Men om MKB upptäcker att en av deras lägenheter hyrs ut i andra hand kan hyresvärden komma att varna eller kasta ut hyresgästen.

Läs mer:  Hyra ut under Eurovision? Då kan du mista lägenheten

”Okänt föremål” i korven – återkallas

Evanoff Food återkallar Taylors & Jones Delikatesskorv med Västerbottensost & Ramslök 200 g, sedan en kund hittat ett ”okänt föremål” i korven, meddelar Livsmedelsverket.

”Vi ser givetvis mycket allvarligt på det inträffade. Våra kunder och konsumenter ska tryggt kunna äta de produkter vi tillhandahåller. Därför återkallar vi omedelbart den berörda batchen från marknaden som en försiktighetsåtgärd. Åtgärder har redan vidtagits av vår svenska producent för att säkerställa att detta inte kan ske igen”, säger Ken Nygren, ansvarig för marknad och sortiment på Evanoff Group.

Återkallelsen gäller enbart produkter med bäst före datum: 2024-05-05 och batchnummer: 240405667.

Erdogans möte med Biden skjuts upp

Foto: Susan Walsh/AP

Mötet mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s dito Joe Biden i Vita huset den 9 maj har skjutits upp, meddelar en turkisk myndighetskälla.

Mötet skulle ha varit det första de två presidenterna emellan i Vita huset. De möttes senast i samband med Natomötet i Litauen i juli förra året.

– Mötet som var planerat till den 9 maj skjuts upp på grund av en ändring i Erdogans program, säger den anonyma källan.

Ett nytt datum kommer att meddelas, tillägger myndighetskällan.

USA och Turkiet har på sistone försökt lappa ihop sin ansträngda relation, bland annat efter det att Turkiet sinkat Sveriges medlemskap i Nato.

Kung Charles tillbaka på jobbet efter cancerdiagnosen

Foto: Hollie Adams/AP

Nästa vecka återupptar brittiske kung Charles sina offentliga uppdrag. Enligt Buckingham Palace har han återhämtat sig väl, skriver Reuters.

I februari meddelade hovet att kungen hade diagnosticerats med cancer, men uppgav inte vilken typ. Sjukdomen upptäcktes när han genomgick ett ingrepp för förstorad prostata.

– Läkarna är tillräckligt nöjda med de framsteg som gjorts så långt att kungen nu kan återuppta ett antal offentliga uppdrag, säger en talesperson för Buckingham Palace.