FC Emmen bakt er ook in Venlo weinig van: 2-0 verlies

Johnatan Opoku van VVV en Miguel Aurajo van FC Emmen.

Johnatan Opoku van VVV en Miguel Aurajo van FC Emmen. Foto: ANP SPORT / Jeroen Putmans

FC Emmen is het uitcomplex nog niet te boven. De ploeg van trainer Dick Lukkien verloor in Limburg met 2-0 van laagvlieger VVV Venlo. Maar de uitslag had met een beetje pech veel hoger kunnen uitvallen.

Het begon al heel penibel voor FC Emmen. Al in de beginfase ontsnapte Jerome Sinclair, die als flankspeler werd opgesteld omdat Elia Soriano zich ziek meldde in De Koel, op de rechterflank. Sinclair gaf goed voor en Johnatan Opoku miste het doel van Dennis Telgenkamp net, waarna Peter van Ooijen in de rebound voorlangs schoot.

Dat had al een waarschuwing moeten zijn. Want even later was het wel raak, en weer via de rechterflank. Rechtsback Tobias Pachonik gaf de voorzet en Opoku kon helemaal vrij de eerste goal van de wedstrijd inknikken: 1-0. ,,Het gaat al mis in de voorhoede van Emmen’’, analyseerde Jan van Dijk. ,,Die back kan ongehinderd door op de flank en zet goed voor. Voor een spits een lekkere bal om in te knikken, voor Heylen lastig te verdedigen.’’

Lukkien had het al voorspeld

Na bijna 20 minuten spelen was het bijna 2-0, toen linksbuiten Haji Wright uit het oog werd verloren door Nikolai Laursen en zomaar het strafschopgebied in mocht, waar hij Sinclair bediende, maar die rondde niet af.

Lukkien had het al voorspeld: FC Emmen mocht de bal hebben, maar VVV kreeg via razendsnelle uitbraken de grote kansen. Waar FC Emmen met moeite tot schotkansjes kwam – zo schoot Laursen met links niet voorbij Kirschbaum – kreeg VVV nog voor het halfuur om was weer een levensgrote kans op 2-0. Weer Wright kon helemaal vrij afvuren, hij schoot net naast. ,,Het is wachten op de tweede goal’’, zag Van Dijk. ,,VVV heeft op het middenveld twee man meer. Je moet dan druk even met hoge backs, maar die staan er nu niet.’’

Aan de andere kant was Sergio Peña dicht bij de 1-1: zijn vrije trap zeilde net over het doel van Kirschbaum.

Prima redding

De beste kans op 2-0 was voor Van Ooijen, die ongeveer vanaf de strafschopstip zomaar kon binnenschieten. Miguel Araujo verrichte een prima redding door zich in de baan van het schot te werpen.

Toch kreeg Emmen vlak voor de pauze nog een kans om lekker aan de thee te gaan. Laursen ging op avontuur en werd vlak voor het strafschopgebied neergelegd, maar Peña schoot de vrije trap via een Venloos been naast.

Met Jafar Arias op de plek van Kolar ging FC Emmen na rust op zoek naar de gelijkmaker. ,,Logische wissel’’, vond Van Dijk, ,,want die Kolar heb ik helemaal niet gezien.’’

Het leek ook de goede kant op te gaan. FC Emmen werd gevaarlijk via Laursen, die nu wel een keer de achterlijn haalde en zijn voorzet op de deklat zag eindigen. Even later schoot Michael Chacón net naast. ,,Emmen speelt nu veel meer in de diepte dan in de eerste helft’’, zag Van Dijk. ,,Met Arias kan dat ook, met Kolar niet.’’

Lorenzo Burnet in de hoofdrol

En ineens waren daar de minuten waarin Lorenzo Burnet de hoofdrol speelde. Eerst maakte de kleine linksback bijna de 1-1. Burnet werd gelanceerd vanaf het middenveld en kon tot aan Kirschbaum lopen. Zijn schotje werd tot hoekschop verwerkt.

Hoe dan ook, FC Emmen was na rust veel meer de baas op het veld. Net als in de eerste helft kregen de mannen van Lukkien de bal, maar nu deden ze er ook wat mee. ,,Kijk naar die Laursen’’, zag Van Dijk. ,,In de eerste helft wilde hij die bal alleen maar in voet gespeeld, nu krijgt hij hem in de diepte en het wordt gelijk gevaarlijk.’’

Maar juist in die fase moest Burnet eraf van scheidsrechter Christiaan Bax. In een duel met Evert Linthorst ging Emmens linksback op diens voet staan. Bax bekeek de beelden op aanraden van de VAR en stuurde Burnet weg.

Wissel bracht niet verlangde gelijkmaker

VVV kreeg met een man meer direct al twee kansen via Sinclair, maar op de eerste redde Araujo met wederom het hoofd en de tweede schoot hij zelf in het zijnet. Intussen had Lukkien ingegrepen en Robbert de Vos gebracht voor Tom Hiariej. Maar ook die wissel bracht niet de verlangde gelijkmaker. De beste kansen waren ook in de slotfase voor de thuisploeg, die daar via invaller John Yeboah erg slordig mee omging. In blessuretijd maakte Van Ooijen de 2-0.

FC Emmen ziet VVV nu in punten gelijk komen, maar heeft nog een beter doelsaldo. FC Emmen blijft 13e in de eredivisie.

Bekijk hieronder de nabeschouwing: 'Het was kansloos'